De zeven beste tips om een wc snel te ontstoppen

De wc verstopt...

Er zijn niet veel viezere problemen in het huishouden dan een wc die verstopt is en niet meer doorgespoeld kan worden. Vooral als er net een grote boodschap is gedaan die niet weggespoeld kan worden, is dat voor veel mensen een grote ergernis. Wat zijn precies de oorzaken van een verstopte wc? Hoe kun je voorkomen dat uw toilet niet meer doorgespoeld? En vooral: wat kun je eigenlijk doen om een vastgelopen wc weer snel aan de praat te krijgen. Met onderstaande handige tips helpen we u om uw verstopte toilet snel schoon te kunnen maken. Zodat iedereen in huis, of bijvoorbeeld visite, weer fatsoenlijk naar het toilet kan zonder daar een stinkend en smerig hok aan te treffen.

U kan bij ons terecht in heel Vlaanderen voor al uw ontstoppingswerken zoals Antwerpen, Gent, Hasselt of Leuven.

De zeven beste tips om een wc snel te ontstoppen

Belangrijkste oorzaken van een verstopte wc

Een toilet kan zowel binnenshuis als buitenshuis verstopt raken. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor een toilet dat verstopt is. Binnenshuis kan het gaan om een toiletblokje dat per ongeluk mee gespoeld wordt en de doorvoer blokkeert. Dik toiletpapier en vochtdoekjes kunnen ook een oorzaak zijn. Verder gebeurt het dat maandverband per ongeluk door het toilet gaat, waardoor de boel vast komt te zitten. Speelgoed van kinderen verdwijnt verder ook wel eens in de wc. En ten slotte is een veelvoorkomende verklaring het feit dat veel mensen verf, etensresten, olie en andere etensresten door het toilet spoelen. Deze kunnen ook verstoppingen veroorzaken. Verstoppingen buitenshuis komen helaas ook voor en zijn moeilijker op te lossen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een verstoring van de sceptische put. Vaak is de dieperliggende oorzaak het storten van chemicaliën in het toilet, waardoor het residu niet meer goed afbreekt door bacteriën. Verder kan de afvoerleiding richting de sceptische put of beerput verstopt zijn geraakt.Ten slotte kan het zijn dat de afvoerleidingen van het riool zijn verzakt en daardoor beschadigd zijn geraakt.

Verstoppingen in het toilet voorkomen

U kunt zelf verstoppingen in het toilet voorkomen door goed op te letten wat u door het toilet spoelt. Spullen als dik toiletpapier, schoonmaakdoekjes, maandverband, dikke etensresten en chemicaliën dient u niet door de wc weg te spoelen. Verder kunt u natuurlijk kiezen voor een periodiek controle van uw afvoersysteem om de drie tot vijf jaar. Dit kan echter prijzig zijn, omdat loodgieters vaak met contracten werken, waardoor u ook moet betalen als er geen controles plaatsvinden. Maar gelukkig geldt dit niet voor alle loodgietersbedrijven.

De beste zeven tips om zelf het toilet te ontstoppen

Beter is het natuurlijk om te voorkomen dan te genezen. Maar als uw toilet onverhoopt toch verstopt raakt, zijn er goede manieren om uw toilet snel te kunnen ontstoppen. Hieronder vindt u de beste zeven tips om dat zelf te doen. De belangrijkste tip is overigens: spoel het toilet niet nogmaals door als er een verstopping is. Dat kan tot een waterige bende in het toilet leiden.

1. Handmatig verwijderen van de verstopping

Regelmatig kan een verstopt toilet snel gerepareerd worden door een paar handschoenen aan te doen en in de hals van de wc te voelen of daar iets klemt. Dat kan gaan om een stuk speelgoed van u kinderen, een stuk maandverband dat per ongeluk is weggespoeld, een wc-rol of een grote prop opgehoopt wc-papier. Grijp goed met uw hand in de afvoer en trek de prop eruit, als dat mogelijk is natuurlijk. En daarna loopt uw toilet weer goed door.

2. Gebruik een goede ontstopper

Door een ontstopper te gebruiken, kunt u vaak een eind komen met het weer doorspoelbaar maken van uw watercloset. In elk bouwhandel of doe-het-zelfwinkel zijn ontstoppers te koop. Een voordelige oplossing, die vaak ook erg effectief is. Nuttig is om het volgende te doen: zorg dat de ontstopper goed heet gemaakt wordt onder een kraan en ga dan ontstoppen. Dit zorgt voor een betere grip en verhoogt de kans op succes. Wanneer de ontstopper niet luchtdicht afsluit, bind er dan een doek omheen. Zodat de ontstopper zijn werk beter kan doen.

3. Kies voor een eenvoudig alternatief

Als u vermoedt dat de verstopping is veroorzaakt door vet, kunt u ervoor kiezen om de wc te gaan ontstoppen met heet water met afwasmiddel te maken. Sproei een kleine hoeveelheid afwasmiddel in de hals van het toilet. Laat het middel kort intrekken. Vul hierna een emmer met heet, maar niet-kokend water en giet deze vanaf circa één meter hoogte in het toilet. Door het laten vallen van het water wordt de druk in de wc-hals opgevoerd en is de kans groter dat het stopsel losraakt. Maar heb geduld: als u het sop zo'n vijf minuten laat inwerken, kan de prop in de hals losweken.

4. Gebruik een kledinghanger

Haal het plastic of hout van een kledinghanger af, zodat alleen de ijzeren bedrading nog over is. Het ijzerdraad moet in een doek worden gewikkeld, zodat je de toiletpot en leiding niet kunt beschadigen. Vervolgens draait u de kledinghanger rond op de plek waar de wc-leiding vast zit. De prop kan hierdoor losraken en de verstopping is opgelost!

5. Baksoda in combinatie met azijn

Als u azijn met baksoda mixt, ontstaat er een chemisch proces die kan helpen bij het ontstoppen van uw toilet, in het geval van bijvorbeeld etensresten. Na het ingieten van soda en azijn in de wc-hals, gaat het water brusien. Laat het middel enkele minuten intrekken en spoel de wc dan door met water.

6. Speciaal ontstoppingsmiddel uit de winkel

Een veilige keuze is een chemisch ontstoppingsmiddel in de winkel kopen en dat gebruiken. Zeker als de hiervoor beschreven huis-tuin-en-keuken-oplossingen niet werken. Een chemische ontstopper kan uw wc-probleem vaak de wereld uit helpen.

7. Neem contact op met een goede loodgieter

Werken bovenstaande trucjes allemaal niet, of wilt u ze liever niet zelf uitvoeren bij en verstopping? Aarzel dan niet om een ervaren loodgieter in te schakelen. Een loodgieter heeft veel expertise op het gebied van het ontstoppen van toiletten en kan het probleem snel, en tegen scherpe prijzen, voor u verhelpen!

Copyright © 2016-2017 loodgieter MSM. Alle Rechten Voorbehouden