Centrale verwarming

Centrale verwarming

Een van de belangrijkste onderdelen in een woning is de wijze waarop de woning van verwarming en warmte voorzien wordt. Er zijn verschillende manieren om een woning te verwarmen. Met de keuze voor een verwarmingssysteem komt dan ook veel kijken, waarbij tegenwoordig de besparing op energie een belangrijke rol heeft gekregen.

Mogelijkheden om je woning te verwarmen

Bij de keuze voor een verwarmingsinstallatie is de eerste keuze die je moet maken of je de woning wilt voorzien van een centrale of een decentrale verwarmingsinstallatie. De meest gekozen keuze is de centrale verwarming. Er wordt dan gebruikt gemaakt van één ketel die warmte opwekt en de warmte via een leidingensysteem door het huis verspreidt naar radiatoren. Bij decentrale verwarming gaat het om meerdere verwarmingstoestellen die in verschillende ruimtes staan om deze ruimtes van warmte te voorzien. Er wordt dus geen gebruikt gemaakt van een centrale ketel.

Daarnaast zijn er nog talloze keuzemogelijkheden in de gebruikte brandstof. De brandstof die voor een verwarmingsketel gebruikt wordt, zal worden omgezet in warmte. Vooral de kostprijs en efficiënte verwarming zal meestal van invloed zijn voor de keuze van het soort brandstof. Het meest gebruikte brandstof voor centrale verwarmingsketels zijn aardgas, elektriciteit, stookolie, ook wel mazout genoemd en pellets gestookte verwarmingsketels.

Welk soort centrale verwarmingsketel moet je kiezen?

Er zijn verschillende soorten verwarmingsketels waar je een keuze uit moet maken en is afhankelijk van het oppervlak van de woning en het gewenste comfort.

Hoogrendementsketel

De hoogrendementsketel is de opvolger van de oude conventionele ketel en is een stuk zuiniger en duurzamer. De hoogrendementsketel maakt meestal gebruik van aardgas of stookolie oftewel mazout. Het rendement wat je met deze ketel behaald is hoog en is deze ketel momenteel de meest afgenomen centrale verwarmingsketel.

Condensatieketel

Condensatieketel

Een nieuwe soort centrale verwarmingsketel is de condensatieketel. Deze werkt normaliter op aardgas of stookolie. Een grote verbetering aan de condensatieketel ten opzichte van de hoogrendementsketel is, dat waterdamp en rookgassen die normaal afgevoerd worden, nu omgezet worden in warmte.

Warmtepomp

De discussie over het gebruik van minder energie en fossiele brandstoffen als gas en stookolie, heeft de populariteit van de de warmtepomp enorm verhoogd. De warmtepomp is dan ook nog een vrij nieuwe techniek om de verwarmingsketel van energie en brandstof te voorzien. De warmtepomp haalt de energie niet direct uit een brandstof, maar uit de direct omgeving, zoals de lucht, de aarde en het water. Hierdoor is de warmtepomp uitermate energiezuinig en milieuvriendelijk.

Zonneboiler

Een andere verwarmingsketel die steeds vaker te zien is, is de zonneboiler. De zonneboiler is aangesloten op zonnecollectoren die op het dak of in de tuin geplaatst worden. Dit is een zeer schone en milieuvriendelijke wijze van het opwekken van energie.

De keuze voor verwarmingstoestellen

vloerverwarming als verwarmingstoestel

Bij een centrale verwarming moet er naast de keuze uit de verschillende verwarmingsketels ook een keuze gemaakt worden uit de verschillende verwarmingstoestellen. De verwarmingstoestellen zijn verbonden aan het leidingensysteem en verwarmen de ruimte waar ze staan of hangen. Het geheel van de cv-ketel en toestel vormt dan het centrale verwarmingssysteem of de centrale verwarming. Het meest gebruikte en populairste toestel zijn radiatoren. De cv-ketel zal het water verwarmen en via de leidingen naar de radiatoren leiden. De radiatoren zorgen voor stalingswarmte in de ruimte waar ze staan en dat de temperatuur lekker blijft. Maar er zijn nog meer verwarmingstoestellen, zoals vloerverwarming of wandverwarming. Wandverwarming is in principe hetzelfde als vloerverwarming, maar zitten de leidingen in de muur.

De prijs voor centrale verwarming

De prijs voor centrale verwarming

De kostprijs voor een centrale verwarming is vooral afhankelijk van de gekozen brandstof, de verwarmingsketel en het toestel voor verwarming van de ruimte. Het jaarlijkse bedrag wat je jaarlijks kwijt bent aan brandstof bij een gemiddeld gebruik van 20.000 kWh is voor aardgas gestookte verwarmingsketels € 1.000,-, voor stookolie € 940,-, voor elektriciteit € 5.400,- en voor pellets € 1.100,-. De installatie van de ketel is een eenmalige uitgave. Ga uit van gemiddelde prijzen voor een hoogrendementsketel tussen de € 1.500,- en € 2.500,-, voor een condensatieketel tussen de € 2.500,- en € 5.000,-, voor een warmtepomp tussen de € 7.500,- en € 25.000,- en een zonneboiler tussen de € 4.000,- en € 6.000,-. De installatie voor een toestel komt er daarna ook nog bij. Gemiddeld betaal je voor installatie van radiatoren tussen de € 70,- en € 200,- per stuk. Voor installatie van vloerverwarming en wandverwarming betaal je gemiddeld tussen de € 50,- en € 100,- per vierkante meter. Aan elke type verwarming hangt dus een prijskaartje, waarbij verwarming via een hoogrendementsketel het goedkoopste is en verwarming via warmtepomp of zonneboiler het duurst.

Onderhoud van de verwarming

Onderhoud van de verwarming

Om het rendement van de geproduceerde warmte van je centrale verwarming zo optimaal en hoog mogelijk te houden is er wel regelmatig onderhoud nodig. In België is voor sommige soorten verwarmingsketels zelfs verplicht dat zij jaarlijks of tweejaarlijks onderhouden worden. Verwarmingsketels die op olie lopen is jaarlijkse controle en onderhoud verplicht, voor een ketel op gas tweejaarlijks. Dit moet door een erkende installateur gebeuren die van de onderhoudsbeurt een attest uitschrijft. Onderhoud zorgt er ook voor dat de centrale verwarmingsketel zo zuinig mogelijk blijft en je het hoogste rendement blijft behouden.

Installateur centrale verwarming

Installateur centrale verwarming

Voor installatie van een centrale verwarmingsinstallatie schakel je het beste een installateur in. Kies daarvoor één van de installateurs die erkend zijn door de Vlaamse overheid. Deze installateurs zijn bevoegd voor het uitschrijven van een geldige attest en zijn het meest betrouwbaar voor jouw verwarmingsinstallatie.

Milieuvriendelijk verwarmen met een warmtepomp

Als de geproduceerde warmte van je ketel niet meer optimaal is en je verwarmingsketel vervangen moet worden, dan is het verstandig om een milieuvriendelijk alternatief te overwegen, zoals de warmtepomp. De warmtepomp haalt de energie uit de aarde, de lucht en het water. Het verbruik van energie daalt dan ook aanzienlijk en het is milieuvriendelijk. De warmte temperatuur van de warmtepomp is wel lager, dus een warmtepomp kan goed gecombineerd worden met een andere verwarmingsketel op lage warmte temperatuur, zodat er gezamenlijk een goede temperatuur voor het verwarmen van je huis ontstaat.

Verwarming door een zonneboiler

Verwarming door een zonneboiler

Om de verwarming van water niet meer door gas te laten gebeuren is de zonneboiler een uitstekend milieuvriendelijk alternatief. Via zonnecollectoren wordt het water dan opgewarmd. Alleen is een combinatie met een centrale ketel op gas wel aan te raden, voor bijvoorbeeld de winter als de zonneboiler niet genoeg warmte of water op de juiste temperatuur kan produceren. Naar verwachting zal een ketel en toestel die energie en warmte van de zon haalt de toekomst zijn en gas volledig gaan vervangen.

Copyright © 2016-2017 loodgieter MSM. Alle Rechten Voorbehouden